Tormod's Corner‎ > ‎

Musikklinker (N)

Gitar- og Bass-linker

Tabulatur eller Noter?
Først et par ord om dette. Det er liksom to ulike tradisjoner ute i verden for gitar-notasjon. Noen sverger for tabulartur, eller "tabs" som det heter på engelsk. Det er liksom bilde av strengene, og hvilken posisjon man trykker strengene ned i. (Her er et typisk eksempel for bass http://www.geocities.com/SouthBeach/Sands/4874/eagles-hotel_california.txt) Jeg er personlig ikke så glad i dette, for til forskjell fra noter, viser ikke tabulaturet hvor lenge tonene skal vare. Det er jo litt sprøtt at det ikke gjør det, men kjenner man låten så virker det faktisk brukbart likevel med tabulatur. Jeg anbefaler noter, hvis man skal lære å spille "fra bladet". Her er et eksempel med lydfil og noter http://www.jazclass.aust.com/swing.htm#04 (det begynner enkelt, men så...)
 
Saken er bare den at det ligger veldig mye musikk og sang-besifringer ute på Internet som bas(s)erer seg på tabulator
- f.eks. her: http://www.basstabarchive.com/ når det gjelder bass -
så det beste er jo å lære begge deler!
 
BASS-LINKER:
La oss starte med Bass-linker. Her er en samleside med MASSE linker til Bass-undervisning.
http://www.harmony-central.com/Bass/#instruction
 
For å gjøre det litt enklere har jeg kikket litt i listen, og jeg kan anbefale f.eks. denne siden:
http://www.bass101.com/lessons.shtml
Den har 11 leksjoner, og det er virkelig forseggjort med både fotos, lydfier, noter og tabulatur. Jeg har kikket litt på det, og synes det så nyttig ut. http://basslessons.com/mp3/
 
Denne http://www.activebass.com/ kan  også anbefales! (Bruk F11 på tastaturet for å se siden i "hel-skjerms-modus", for her der det mye grafikk! F11 igjen for å se siden normalt) Klikk på "Lessons"-knappen på toppen. Der er ulike kategorier (en av dem heter faktis Christian, men det betyr jo noe annet i det språket her...). Jeg prøvde f.eks. Blues-kategorien, og fant et snedig opplegg med mulighet for å avspille lydflier, og med tilhørende bass-tabulatur. Jeg synes det var fint! Denne skal jeg se mere på selv! (Litt ueffent at du må være online for å spille av musikken. Men det ligger i cache dersom man henter ned en side, spiller av lydfilen, og så kobler ned modemet. Man kan så bruke "frem og tilbake"-knappene for å spole seg frem og tilbake for å spille av lydfilene og lese tabulaturet når man har koblet ned.) Ennå mere sexy var det at man nederst på siden kunne stille tempo, type bass (akustisk, slap osv) etc. Cool!
 
En annen side med opplæring er denne:
http://www.harmony-central.com/Bass/Articles/Running_with_the_Bass/
Det er gyselig mye tekst der, og man må jo være ganske flink i engelsk for å fatte dette. Imidlertid vil jeg henlede oppmerksomheten på lydfilene (MIDI-filene) nederst på denne siden. Det er noen eksempler på bass-ganger som man jo kan lytte til og lære av http://www.harmony-central.com/Bass/Articles/Running_with_the_Bass/00index2.html
 
GITAR-LINKER:
Det finnes en hel bråte! Her er noen samlesider med alt mulig:
http://www.ultimate-guitar.com/ 
http://people.a2000.nl/mrvbar/thijs/images/index2.htm
 
Når det gjelder tabulaturer for gitar har jeg selv en favoritt, og det er denne http://www.harmony-central.com/Guitar/tab.html hvor man kan bla seg frem til sanger pr. artist/gruppe, sangtittel - eller søking. Forsøk gjerne "Comprehencive list" om man ikke finner det man leter etter.
 
Alternativene er mange, f.eks.her http://www.mytablature.com/